جمعه 30 شهريور 1397 - 11 محرم 1440 - 21 سپتامبر 2018
اوقات شرعی 
 
قرآن و طب نوین : فصل هفتم : عسل غذای شفابخش
کد مطلب:31838
تاریخ مطلب:جمعه 19 تير 1394
و پروردگار تو به زنبور عسل وحی (الهام غریزی) کرد که از پاره‏ای کوهها و از برخی درختان را و از آنچه داربست (و چفته سازی) می‏کنند ، خانه‏ هایی برای خود درست کن ، سپس از همه میوه‏ها بخور ، و راههای پروردگارت را فرمانبردارانه ، بپوی . (آنگاه) از درون (شکم) آنها ، شهدی که به رنگهای گوناگون است بیرون می‏آید . در آن ، برای مردم درمانی است . راستی در این (زندگی زنبوران) برای مردمی که تفکر می‏ کنند نشانه (قدرت الهی) است . نحل / 69- 68 ...
نام کتاب : قرآن و طب نوین
نویسنده : محمود نوری شادکام
قرآن و طب نوین : فصل هفتم : عسل غذای شفابخش
و اوحی ربک الی النحل ان اتخذی من الجبال بیوتا و من الشجر و مما یعرشون ثم کلی الثمرات فاسلکی سبل ربک ذللا یخرج من بطونها شراب مختلف الوانه فیه شفاء للناس ان فی ذلک لایه لقوم یتفکرون - نحل / 69- 68
و پروردگار تو به زنبور عسل وحی (الهام غریزی) کرد که از پاره‏ای کوهها و از برخی درختان را و از آنچه داربست (و چفته سازی) می‏کنند ، خانه‏ هایی برای خود درست کن ، سپس از همه میوه‏ها بخور، و راههای پروردگارت را فرمانبردارانه ، بپوی . (آنگاه) از درون (شکم) آنها ، شهدی که به رنگهای گوناگون است بیرون می‏آید . در آن ، برای مردم درمانی است . راستی در این (زندگی زنبوران) برای مردمی که تفکر می‏ کنند نشانه (قدرت الهی) است.
از جمله محصولات پاکیزه و با ارزش طبیعی، عسل می‏باشد که حاصل زحمات زنبوران عسل بوده که با نشستن بر گلهای رنگارنگ و مکیدن شیره آنها و بعد ایجاد تغییراتی در شیره میکیده شده به صورت عسل در شهر عجیب کندو آماده می‏گردد.
مواد قندی، معدنی، آنزیمها، مواد میکرب کش و خیلی چیزهایی که احتمالاً هنوز کشف نشده است، مجموعاً عسل را به یک غذای شفابخش تبدیل کرده است که در پیشگیری و یا درمان بسیاری از بیماریها مؤثر و مفید است.
مواد مهم تشکیل دهنده عسل
مواد قندی
هر 100 گرم عسل حاوی 85-78 گرم قند است که تا کنون 15 نوع قند آن کشف شده است. 75-70 درصد از قند عسل را قندهای ساده فروکتوز یا قند میوه (40%) و گلوکز یا قند انگور (30%) تشکیل می‏دهد. از قندهای مهم دیگر موجود در عسل، ساکاروز یا قند نیشکر است که در صد کمی از قند موجود در عسل را تشکیل می‏دهد. عسل چون فروکتوز دارد هیچ وقت خشک نمی‏شود. همچنین مواد شیرینی که با آن تهیه شود، این حالت را حفظ می‏نمایند.
آنزیمها
در عسل برخی از انواع آنزیمها وجود دارد که در هضم و جذب مواد غذایی نقش بسزا و مؤثر دارد و جالب است که بدانید عسل در بین خوراکیها از این نظر بالاترین مرتبه را دارد.
مهمترین این آنزیمها در عسل عبارتند از:
الف) آمیلاز Amyiase: این آنزیم نشاسته را به قند تبدیل می‏کند.
ب) اینورتاز invertase: قند معمولی را به قند انگور (گلوکز) و قند میوه (فروکتوز) تبدیل می‏کند.
ج) کاتالاز Cataiase.
د) پروکسیداز Proxidase.
ه) لیپاز Lipase. در تجزیه چربیها نقش دارد.
ویتامینها
عسل دارای ویتامینهای بسیار است که مهمترین آنها ویتامین C، ویتامین K، ویتامین E، ویتامین A، و ویتامینهای گروه )B2,B5,B6(B می‏باشد.
هر چند مقدار این ویتامین‏ها در عسل زیاد نیست ولی کافی و مفید است. البته لازم به ذکر است که مقدار آنها بستگی به نوع گل و گیاهی دارد که زنبورها از آن تغذیه می‏کنند.
املاح
مواد معدنی موجود در عسل عبارتند از: کلسیم، سدیم، پتاسیم، آهن، منگنز، کلر فسفر، گوگرد، ید، مس، روی و منیزیوم. این املاح 002% وزن عسل را تشکیل می‏دهد و کمک شایانی به رفع کمبود این مواد در بدن می‏کند.
مواد ضد میکروبی در عسل
عسل دارای عوامل قوی ضد میکروب می‏باشد. این مواد باعث می‏شود که در عسل، بر عکس اغلب مواد غذایی هیچگونه قارچ یا میکروبی رشد نکرده و رنگ بو و طعم آن عوض نشود. مشروط به اینکه آن را دور از نور و حرارت قرار دهیم.
این موارد عبارتند از:
الف)اسید فرمیک )Formic Acid(
ب) موادی که مانع رشد میکروب می‏شوند )inhibitor Anti actrial(. این مواد توسط زنبور ساخته می‏شود و در عسلهای مصنوعی وجود ندارد.
ج) آب اکسیژنه )H2O2(. این ماده یکی از میکروب کشهای قوی است.
د) درصد بالای مواد قندی موجود در عسل که 80% از ترکیب آن را تشکیل می‏دهد به عسل خاصیتی می‏دهد که میکروب قادر نیست در آن رشد نماید. خرما نیز به علت داشتن ترکیبات قندی بالا، همین خاصیت را دارد.
مواد دیگر
عسل دارای انواع پروتئین، اسیدهای آمینه، مشتقات کلروفیل، محرکهای نباتی )Bio stimulators(، رایحه‏های معطر و هورمونهای نباتی است که بی شک در خواص شفا بخش این نعمت الهی سهم بسزایی دارند.
مصرف عسل در مبتلایان به بیماری قند
علت افزایش قند خون در بیماران قندی، اشکال در ورود قند به داخل سلول و مصرف آن توسط، بعلت کاهش یا فقدان ترشح هورمون انسولین یا مقاومت در برابر آن است.
هورمون انسولین که از لوزالمعده ترشح می‏شود، باعث تسهیل ورود قند به داخل سلول می‏شود. این قند، گلوکز نام دارد که در بیماری قند، در خون افزایش می‏یابد. قند میوه یا فروکتوز برای ورود به سلول نیاز به انسولین ندارد، لذا بیماران قندی می‏توانند به جای مصرف گلوکز از فروکتوز استفاده نمایند. همانطور که ملاحظه نمودید 40% از قند موجود در عسل، قند فروکتوز است. این قند در عین حال که باعث لذیذ بودن عسل شده و انرژی مورد نیاز بدن را تأمین می‏کند، قند خون را در بیماران قندی افزایش نمی‏دهد. تحقیقات اخیر نشان می‏دهد که در عسل موادی وجود دارد که از نظر درمانی شباهت زیادی به انسولین دارد و شاید قسمتی از خواص عسل که قند خون بیماران قندی را افزایش نمی‏دهد مربوط به همین مواد باشد.
بدون شک مصرف بیش از حد عسل برای بیماران قندی مضر است. زیرا قسمتی از مواد قندی آن را، قند انگور و نیشکر تشکیل می‏دهد و برای اینکه نتیجه بخش باشد، باید به مقدار کافی و زیر نظر پزشک مصرف شود.
سوء هاضمه و نفخ
یکی از شکایتهای شایع بیمارانی که به مطب پزشکان مراجعه می‏نمایند، نفخ و سوء هاضمه است که قسمتی از این مشکل شایع مربوط به اختلال در ترشح آنزیمهای گوارشی است. عسل به علت اینکه در درون خود، مقداری از این آنزیمها را به صورت طبیعی دارد، کمک شایانی در جلوگیری از نفخ و سوء هاضمه می‏نماید.
اثرات درمانی عسل در بیماریهای دیگر
تحقیقات اثرات درمانی عسل را در بیماریهای ذیل به اثبات رسانده است.
بیماریهای گوارشی
- زخم و التهاب معده و روده
عسل نقش مؤثری در تنظیم اسید معده و در نتیجه بهبودی زخم و التهاب معده و روده دارد.
- یبوست
در عسل ماده‏ای وجود دارد به نام گلوکوسید استراستیل که در دستگاه گوارش به اکسی متیل انتراکینون تبدیل شده و مانع از ایجاد یبوست می‏گردد.
بیماریهای تنفسی
- بیماری سل
عسل مقاومت بدن را در مقابل التهاب سلی افزایش می‏دهد. همچنین مصرف عسل در مبتلایان به سل ریوی باعث می‏شود که وزن بیمار نسبت به سایر بیمارانی که عسل نخورده‏اند افزایش یافته از میزان سرفه وی کاسته شود.
- التهاب ریه
مصرف عسل در التهاب ریه و بر طرف کردن سرفه سودمند است به همین دلیل شرکت داروئی Natterman آلمان عسل را به ترکیبات دارویی ضد سرفه خود اضافه کرده است. از جمله شربت Melrosum که یکی از بهترین داروهای ضد سرفه و التهاب ریه به ویژه برای اطفال می‏باشد.
بیماریهای زنان و زایمان
- استفراغهای دوران بارداری
اگر محلول ملکائین عسلی (عسل نوکائین) را روزی 3-2 بار صورت تزریق وریدی به کار برند، اکثر حالات استفراغ‏های دوره بارداری را از بین می‏برد.
- التهاب مهبل
عسل را به مدت 6 روز به جداره مهبل، گردن رحم و قسمتهای خارجی دستگاه تناسلی می‏مالند. البته قبل از مالیدن عسل موضع را باید با آب اکسیژنه شستشو داد. نتایج مثبت پس از گذشت فقط یک روز با برطرف شدن خارش و سوزش آشکار می‏شود و پس از 3-2 روز میکروبهای مهبل از بین می‏روند.
بیماریهای گوش، حلق و بینی
- سرماخوردگی
بیماری ویروسی است که خود را به صورت آبریزش از بینی، دردهای عضلانی، تب، سردرد و... نشان می‏دهد. بدون معالجه در صورتی که عارضه‏ای بر روی آن سوار نشود در مدت 7 روز، فرد سرماخورده بهبودی می‏یابد و دارو و درمانی نیز تأثیر چندانی در معالجه سریع بیمار ندارد. تجربه ثابت کرده در صورت مصرف عسل همراه با شیر داغ و یا عصاره لیمو و یا چای، مدت بیماری به سه روز تقلیل می‏یابد.
- التهاب پنهانی مجاری تنفسی
التهاب پنهان بینی و حلق که با معالجات معمولی بهبود نیافته باشند را می‏توان با عسل درمان نمود. در این گونه موارد عسل را به صورت محلول رقیق شده در آب در آورده و استنشاق می‏نمایند. این عمل نتایج بسیار خوبی در پی خواهد داشت.
بیماریهای پوستی
- تسریع التیام زخمها
در عسل ماده‏ای بنام گلوتاس وجود دارد که کار ترمیم ضایعات بافتها را تسریع می‏بخشد.
- زخمهای چرکی از قبیل جوشها و داملها
عسل به علت اینکه رشد میکروبها را متوقف می‏سازد باعث تسریع بهبود زحمهای چرکی می‏شود.
بسیاری از دانشمندان ضرورت کاربرد وسیع عسل را چه به تنهایی و چه به همراه سایر مواد در زمینه درمان بیماریهای پوستی حاد و مزمن به صورت کرم یا مرهم و... پیشنهاد کرده‏اند.
ابو علی سینا طبیب بزرگ ایرانی، در مورد خواص شفا بخش عسل می‏گوید:دهانه رگها را باز کند، رطوبتها را از بین برد و از ژرفای بدن بیرون کشد و مانع تباهی و گندیدگی گوشت باشد. عسل را آنقدر بر آتش نهند تا غلیظ شود، زخمهای تازه را به هم آرد، حس شنوایی را نیرو دهد و نه چشم را از بین برد. غرغره کردن با عسل و عسل به کام اندودن علاج خناق و لوزتین است.
عسل اشتها بر انگیزد و توانبخش معده است. عسل را با آب بپزند، در ریزش بول تأثیرش بیشتر باشد. عسل پادزهر افیون خوردگی و نیش حشرات موذی است(42)
موضوع خواص عسل را با دو حدیث از پیامبر گرامی اسلام (ص) به پایان می‏رسانیم:
علیکم با لشفائین العسل و القرآن(43)
شما را به بهره‏گیری از دو شفادهنده یعنی عسل و قرآن سفارش می‏کنیم.
من شرب العسل فی کل شهر مره یرید ما جاء به القران عوفی من سبع و سبعین داء (44)
کسی که در هر ماه یک بار عسل بنوشد به قصد شفایی که قرآن فرموده است، از بیماریهای بسیار در امان باشد.
برای مشاهده سایر مطالب مرتبط ،مطلب مورد نظر خود را از لیست کشویی زیر انتخاب نموده و دکمه مشاهده را کلیک نمایید
نوشته شده در   جمعه 19 تير 1394  ساعت  00   توسط   حسین شاهد خطیبی
PDF چاپ ارسال برای دوستان بازگشت
نظرات شما :
نام :
نام خانوادگی :
  ایمیل :
 
لطفا کد نمایش داده شده در تصویر را وارد نمایید
نظر خود را درباره این مطلب بیان بفرمائید